Vývaru si navařím dostatek aby byl vždy po ruce a zároveň aby se nakazil.
V podstatě použiju co je zrovna k mání.Kosti s masem (hovězí), někdy přidám kuřecí skelety,jindy zase vepřovou nožičku (po které se můžu utlouct,miluju tu rozvařenou chuť kůže, však jsem podobné věci jako dítě konzumovala při každé zabijačce).Jindy zase použiju slepici s hovězími kostmi.
Každopádně, výsledek musí splňovat požadavek, který od vývaru očekávám.
Přidám spousty zeleniny,cibule a česneku, bobkový list, nové koření, celý pepř, dám do studené vody s 2-3 lžícemi octa.
Vývar táhnu 7-10 hodin.Pak po zcezení ho naleju do skleniček tak jak je horký, zavíčkuju a po schladnuti dám do chladničky.
Tuk, který se navrchu usadí,konzervuje.
Před použitím jednoduše tuk odloupnu a vyhodím.
Vývar stále voní jako čerstvý, vydrží klidně i až 10 dnů.Je to jako demi glaze, neboť je velmi hustý a tuhý.Podle potřeby ho pro použití někdy ředím.
Věřím,ze to není nic převratného,ale manžel trval na tom,abych se o vývaru zminila.(Smích).