

Suroviny:
1 hlávka tvrdého hlávkového zelí
Na kilo zelí 2 g soli
Bobkový list
Nové koření
Kmin
Pokud chcete, přidejte semínka hořčice,kopr,ale já jsem neměla k dispozici.
Sklenice s obsahem 3 litry.
Postup:
Uschovejte si čisté neposkoskozene listy na závěr.
Zelí nakrájíme nebo nakrouhame, já nemám krouhače,proto jsem krajela.
Ve velké nádobě promisíme a důkladně promneme až zelí pustí šťávu.
Přidáme koření a nacpeme do sklenice tak aby v zelí nezůstal vzduch !!!
Necháme prostor na zatížení.
Takto připravené zelí přikryjeme čistými listy a dáme zátěž (já jsem naplnila sklenici vodou, uzavřela jsem jí a tou jsem zelí ve sklenici zatížila).
Takto připravené uzavřeme víčkem abychom zamezili přístupu vzduchu.
Necháme kvasit při pokojové teplotě cca 10 dnů a potom přemístíme do chladnějšího místa, nejlépe do tmy .
Celková doba nejméně 3 týdny.
Jelikož nemám místo v chladničce na třílitrovou sklenici, přemístila jsem již vykvašené zelí do menších sklenic a uložila do chladničky.
Já zelí miluju syrové, můžu ho jíst na kila každý den a tak mu to přemístění do menších sklenic nebude moc vadit, neboť bude brzy pryč 😋☺️.
Jinak ,pokud máte místo v chladnu, můžete postupně zelí odebírat a nechat v původní nádobě.
Dobrou chuť!


