Domů » Domácí kysané zelí.

Domácí kysané zelí.

Suroviny:

1 hlávka tvrdého hlávkového zelí

Na kilo zelí 2 g soli

Bobkový list

Nové koření

Kmin

Pokud chcete, přidejte semínka hořčice,kopr,ale já jsem neměla k dispozici.

Sklenice s obsahem 3 litry.

Postup:

Uschovejte si čisté neposkoskozene listy na závěr.

Zelí nakrájíme nebo nakrouhame, já nemám krouhače,proto jsem krajela.

Ve velké nádobě promisíme a důkladně promneme až zelí pustí šťávu.

Přidáme koření a nacpeme do sklenice tak aby v zelí nezůstal vzduch !!!

Necháme prostor na zatížení.

Takto připravené zelí přikryjeme čistými listy a dáme zátěž (já jsem naplnila sklenici vodou, uzavřela jsem jí a tou jsem zelí ve sklenici zatížila).

Takto připravené uzavřeme víčkem abychom zamezili přístupu vzduchu.

Necháme kvasit při pokojové teplotě cca 10 dnů a potom přemístíme do chladnějšího místa, nejlépe do tmy .

Celková doba nejméně 3 týdny.

Jelikož nemám místo v chladničce na třílitrovou sklenici, přemístila jsem již vykvašené zelí do menších sklenic a uložila do chladničky.

Já zelí miluju syrové, můžu ho jíst na kila každý den a tak mu to přemístění do menších sklenic nebude moc vadit, neboť bude brzy pryč 😋☺️.

Jinak ,pokud máte místo v chladnu, můžete postupně zelí odebírat a nechat v původní nádobě.

Dobrou chuť!

Komentáře

Translate »
Přejít nahoru